معرفی
اصطلاح هنر محیطی در دو زمینه ی مختلف بکار میرود. بطور کلی اشاره دارد به تبادل هنر با محیط زیست یا طبیعی، حال در قالبی رسمی یا سیاسی یا تاریخی و یا بافت اجتماعی.
بسته به تعریف شما از آن، نمونه های اولیه ی هنر محیطی نقاشی هایی از چشم اندازها هستند. هنگامی که هنرمندان ارتباطی عمیق را با محیط اطراف و آب و هوا و بوم خود به ارمغان آوردند. جان کانستبل در نقاشی های آسمان خویش عمیق ترین ارتباط با آسمان را داراست. مونه در نقاشی های سری لندن خویش نیز چنین ارتباط عمیقی را دارد و میگوید: (( چشم انداز در واقعیت خویش وجود ندارد، چراکه هرلحظه دستخوش تغییرات است، اما اتمسفر وجود آن برای ما زندگی را به ارمغان میآورد.))
امکان ردیابی هنرهای محیطی بعنوان یک جنبش در سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ وجود دارد که در طرح های اولیه ی خود بصورت مجسمه هایی غیر عادی و ناسازگار با محیط طبیعی هستند.در نمایشگاهی در گالری دان در شهر نیویورک که توسط رابرت اسمیتسون تحت عنوان ساده ی ((هنر زمین)) سازماندهی شد آثار هنری فقط در قالب عکس ارایه شده بود و حالتی کاملا ساده و شاید در آن دوره مسخره داشتند.

Environmental Art
هنر محیطی
اغلب شامل دغدغههای اکولوژیکال (بومشناختی) است. اما این تنها خصیصه قابل ذکر این نوع هنر نبوده و این گونه هنری تعاریف متنوع و متغیری داشته است. این تنوع توصیفها از اولین روزهای پیدایش واژه (که بیشتر ایدههای هنری هنرمند مد نظر بود) تا به امروز که بیشترین دغدغهاش حفظ محیط زیست است، وجود داشته است.

هنر بوم شناختی
این واژه در واقع خلاصه اکولوژیکال آرت است. این شاخه از هنر به جنبشی اشاره دارد که به مسایل زیستمحیطی حساس بوده و معمولا متضمن همکاری هنرمند با دیگران و به بیان دیگر مشارکتی است. رویکرد بازیافت یا احیای محیط و طبیعت، یکی از متداولترین رویکردهای این شاخه بهحساب میآید.

Ecovention Art
یعنی زیستمحیط + ابداع بوجود آمده و به گرایشی از هنر زیستمحیطی اشاره دارد که بیشتر هنرمندمحور است و کمتر مشارکتی.

Restoration Art
هنر ترمیمی
یا هنر ترمیمی، به شاخهای از هنر اطلاق میشود که بازیابی و ترمیم طبیعت آسیبدیده، و اکوسیستمهای صدمهخورده یا حتی آلوده را وجه همت خود قرار داده و در این راستا عمل میکند. البته این شاخه را معمولا شکلی از اکوآرت میدانند
روزنامه ی وطن امروز
مورخ ۲۸/۵/۸۸
کشاورزان هنرمند چینی
Restoration Art
هنر بازیافتی
Ecovention Art
Ahmad Nad-alian
احمد نادعلیان (زاده ۱۳۴۲ در مهدیشهر) یک هنرمند برجسته هنرهای محیطی و زمینی ایرانی است. او بیشتر بهخاطر کندهنگاری بر روی سنگهای رودخانه شناخته شدهاست. فعالیتهای هنری او همچنین شامل حجاری، چیدمان، کارهای چندرسانهای و اینترنتی (نتآرت)، چیدمان ویدئویی، کارهای تعاملی و اخیرا ساخت آهندیسها است. او بیشتر در طبیعت زندگی میکند و در عرصه بینالمللی به اجرای هنر محیطی میپردازد. آثار او در بیش از ۴۰ کشور دنیا پراکنده هستند.
او در سال ۲۰۰۳ به همراه چند هنرمند دیگر، برای معرفی هنر معاصر ایران، عازم دوسالانه ونیز شد و هنر محیطی رودخانه را ارائه داد. در سال ۲۰۰۹ اثر مهر استوانهای و چاپ آن در خلیج فارس در تقویم دیواری هنر محیطی آمریکا به ثبت رسید. منتقدان بسیاری آثار او را به عنوان تنها هنرمند ایرانی که به صورت حرفهای در زمینه هنر محیطی و در عرصه جهانی فعالیت میکند، در مجلات تخصصی بینالمللی معرفی کردهاند. او تاکنون در نمایشگاههای گروهی و انفرادی متعددی در ایران و دیگر کشورها از جمله انگلستان، لبنان، ژاپن، جمهوری آذربایجان، آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، آمریکا و ترکیه، آثار خود را به نمایش گذاشتهاست.
آثار دکتر نادعلیان
آثار دکتر نادعلیان
زندگی نامه ی دکتر احمد نادعلیان
نادعلیان فعالیتهای هنری خود را از سال ۱۳۵۶ از سن ۱۴ سالگی با کشیدن طرحهای طنزآمیز در مدرسه آغاز کرد. او در ابتدای کارهای هنریاش بیشتر در زمینههای بسیار متنوعی از جمله طراحی، نقاشی، کاریکاتور و عکاسی فعالیت داشتهاست.
نادعلیان بین سالهای ۱۳۶۳ تا ۱۳۶۸ به بسیاری از نقاط ایران سفر کرد که حاصل آن خلق چند هزار طراحی و تهیه بیش از ۱۲ هزار اسلاید بود. دو مجموعه از آن طراحیها را در همان دوران دانشجویی به چاپ رساند و هماکنون از برخی از آن اسلایدها در تدریس دروس نظری در دانشگاهها بهره میگیرد. او پس از آن که در سال ۱۳۶۷ از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در رشته نقاشی فارغالتحصیل شد، در سال ۱۳۶۹ به فرانسه رفت و تا سال ۱۳۷۰ در مراکز فرهنگی فرانسه به مطالعه تاریخ هنر ایران و جهان پرداخت. او سپس در سال ۱۳۷۰ به انگلستان رفت و در سال ۱۳۷۵ موفق به کسب مدرک دکترای فلسفه هنر در زمینه تخصصی نقاشی و تزئینات دیواری از دانشگاه مرکزی انگلستان (UCE) شد. او در سال ۱۳۷۵ به ایران بازگشت و به تدریس در دانشکدههای هنری پرداخت.
نادعلیان از سال ۱۳۷۵ تاکنون، بیشتر اوقات خود را در فصلهای بهار و تابستان در مناطق کوهستانی اطراف کوه دماوند بهویژه روستای پلور سپری میکند. او تدریجا به کندهنگاری بر روی سنگ روی آورد و از ۱۳۷۶ سفرهای متعدد خود را به کشورهای گوناگون جهان آغاز کرد. دکتر نادعلیان سابقه تدریس در دانشگاههای شاهد (عضو هیئت علمی)، دانشگاه تهران، هنر، الزهرا، سوره و آزاد را دارد. او هماکنون در دانشگاه در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا تدریس میکند. او تاکنون مدیریت و دبیری جشنوارههایی مانند جشنواره هنر محیطی ایران و جشنواره بینالمللی مجسمههای شنی را به عهده داشتهاست.
آثار دکتر نادعلیان
او حجاری بر روی سنگ در طبیعت را از سال ۱۳۷۵ آغاز کرد و از سال ۱۳۷۶ تاکنون سفرهای بسیاری به بیش از ۴۰ کشور جهان داشتهاست. کارهای او موضوعهای نمادین و الهامگرفته از اساطیر باستانی هستند که با تفسیر و شیوهای نو ارائه میشوند. آثار او از جمله حجاریها، خاک نقاشیها، پیکرهها و مهرهها بیشتر در محیط طبیعی خلق و رها میشوند، و در برخی اوقات عکسها و فیلمهای آنها در نمایشگاهها و نگارخانهها به نمایش گذاشته میشوند. او همچنین بسیاری از حجاریهایش را در گوشه و کنار جهان دفن کرده و نقشهای برای آنها در وبگاهاش فراهم میکند. آثار دفن شده بیشتر دارای نقوش ماهی، جانوران و اثر رد پا یا دست انسان هستند.
مهمترین ویژگی آثار او در حجاری سنگهای طبیعت، به گفته خودش، اصل همسویی و غلبه نکردن بر طبیعت، دگرگون نکردن ماهیت و حفظ بافت و کلیت سنگ است که سادگی و رازآلودگی حجاریها را به همراه دارد. بیشتر طرحهایی که او بر روی سنگهای صیقلی رودخانه حجاری میکند، طرح نمادین ماهی است. نادعلیان همچنین در زمینه هنر زمینی، با بهکارگیری خاکهای رنگی طبیعی، به طراحی چهره و دست انسان بر بستر سواحل میپردازد.
مجتبی میرطهماسب مستندساز ایرانی، فیلم مستند «رودخانه هنوز ماهی دارد» را با موضوع فعالیتهای هنری و زیستمحیطی نادعلیان ساختهاست. این فیلم روایتگر تلاش این استاد دانشگاه برای جلب توجه به محیط زیست از طریق حجاری بر روی سنگها در حاشیه رودخانهها است.
افتخارات دکتر نادعلیان
۲۰۰۲: اعطای نشان نتآرت (هنر شبکه و اینترنتی)
۲۰۰۵: جایزه بزرگ و سیمرغ طلایی دوسالانه تاشکند
۲۰۰۶: انتخاب به عنوان یکی از هنرمندان محیطی سال در آمریکا
۲۰۰۹: انتخاب به عنوان هنرمند برگزیده موزه سبز آمریکا
Sources Of Nade-alian
↑ ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ «مختصری از سوابق هنری احمد نادعلیان» (فارسی). ایران صدا، ۱۶ دی ۱۳۸۶. بازبینیشده در ۲۴ مهر ۱۳۸۹.
↑ «آهندیسهای احمد نادعلیان» (فارسی). رادیو بینالمللی فرانسه. بازبینیشده در ۲۴ مهر ۱۳۸۹.
↑ ۳٫۰ ۳٫۱ ۳٫۲ «شرح حال و سوابق نادعلیان» (فارسی). مرکز بینالمللی پردیس، ۴ سپتامبر ۲۰۱۰. بازبینیشده در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۰.
↑ ۴٫۰ ۴٫۱ ۴٫۲ ۴٫۳ «هنر محیطی در گفتوگو با احمد نادعلیان» (فارسی). کانون فارغالتحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی، ۱۷ دی ۱۳۸۸. بازبینیشده در ۲۴ مهر ۱۳۸۹.
↑ ۵٫۰ ۵٫۱ «ماهیهای خلیج فارس نادعلیان برگزیده هنر محیطی ۲۰۰۹ امریکا شد» (فارسی). ایسنا، ۱۱ دی ۱۳۸۷. بازبینیشده در ۲۴ مهر ۱۳۸۹.
↑ «منتخب آثار نادعلیان در ماه مهر» (فارسی). موسسه فرهنگی هنری ماه مهر. بازبینیشده در ۲۴ مهر ۱۳۸۹.
↑ «گفتوگو با احمد نادعلیان، هنرمند ایرانی» (فارسی). وبگاه ایرانیان خارج از کشور به نقل از ایسنا. بازبینیشده در ۲۴ مهر ۱۳۸۹.
↑ «رودخانه هنوز ماهی دارد در برنامه آپارات» (فارسی). بیبیسی فارسی، ۲۱ مهر ۱۳۸۹. بازبینیشده در ۲۴ مهر ۱۳۸۹.
MARTTI KUKKONEN
Marja Hakala
Satu Loukkola
Timo Jokela
Dokumentointi
Teoksia
Tuomas Korkalo